Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού 21/3/2014

2014-05-31 00:00

Δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν: Η μέρα ξεκίνησε με το σύνθημα «Όλοι ίσοι και διαφορετικοί». Οι μαθητές προσπάθησαν να εντοπίσουν κοινά στοιχεία με τους συμμαθητές τους, καθώς και στοιχεία που τους κάνουν να διαφέρουν μεταξύ τους. Το περιβάλλον σταδιακά διευρυνόταν μέχρι που αυτό αφορούσε ολόκληρη τη Γη.  Το σύνθημα έγινε χειροτεχνία για την οποία οι μαθητές ζωγράφισαν τις παλάμες τους, τις παρατήρησαν και της συνέκριναν με αυτές των συμμαθητών τους και τις κόλλησαν τη μία δίπλα στην άλλη γύρω από έναν κύκλο στη μέση του οποίου φαινόταν το σύνθημά μας.

Αυτή η χειροτεχνία αποτελούσε την αφόρμηση για τις συζητήσεις μας και για την ενασχόλησή μας με το βιβλίο που φέρει τον τίτλο: « Αγαπημένοι μου φίλοι… - Αλληλογραφώ με τα παιδιά του κόσμου και μαθαίνω για τη ζωή τους». Το βιβλίο αυτό περιείχε την αλληλογραφία ενός κοριτσιού από τη Θεσσαλονίκη με διάφορους φίλους της και από τις πέντε ηπείρους, κατά την οποία αντάλλασσαν τα νέα τους, ήθη και έθιμά τους, πληροφορίες για την καθημερινότητά τους, τις σκέψεις και τα όνειρά τους, και που στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από όλα τα καινούργια πράγματα που μάθαιναν οι μαθητές μας. Παρατηρούσαν τις εικόνες «παράξενων» ρούχων και φαγητών, προσπαθούσαν να απομνημονεύσουν φράσεις όπως «Γεια, τι κάνεις;» σε διάφορες γλώσσες και να κάνουν συγκρίσεις με τη δική τους πραγματικότητα.

Το βιβλίο στάθηκε η αφορμή για να δοκιμάσουν οι μαθητές να αλληλογραφήσουν μεταξύ τους. Κάθε μαθητής έγραψε ένα σύντομο γράμμα για τον εαυτό του (τόπο διαμονής, ηλικία, εμφάνιση, πράγματα που του αρέσει να κάνει τον ελεύθερο χρόνο του, αγαπημένα φαγητά κ.λπ.), χωρίς να γράψει το όνομά του, και το έστειλε σε έναν συμμαθητή του. Οι παραλήπτες έπρεπε, αφού διαβάσουν το γράμμα, να μαντέψουν ποιος ήταν ο αποστολέας.

Στη συνέχεια οι μαθητές διάβασαν καρτέλες με τίτλο «Δεν πειράζει που…» (φοράς γυαλιά, που σου λείπει ένα δόντι, κ.λπ.), συμπλήρωσαν και με δικές τους φράσεις και κατέληξαν στο ότι το να είναι κάποιος διαφορετικός είναι στοιχείο που τον κάνει μοναδικό στον κόσμο και πως παρόλο που διαφέρουμε μεταξύ μας, είμαστε όλοι ίσοι.

Τέλος, έπαιξαν όλοι μαζί στο προαύλιο ένα καινούργιο γι’ αυτούς παιχνίδι, το «Ινδιάνικο Ποδόσφαιρο», που τους ενθουσίασε.